Blåbärs- och hallonmoussetårta
En sockerkaksbotten med fräsch mousse av bär.

Svårighetsgrad: Medel
Arbetsinsats: Medel
Ingredienser
Tårtbotten
9 msk (1⅓ dl) vetemjöl
⅔ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
9 msk (1⅓ dl) socker
4 cl (2⅔ msk) varmt vatten
Hallonmousse
225 g hallon
1 dl socker
2½ blad gelatin
3 dl vispgrädde
Blåbärsmousse
225 g blåbär
1 dl socker
2½ blad gelatin
3 dl vispgrädde
Tårtbotten
Sätt ugnen på 200°. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, diameter ca 23 cm.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker väl i en liten skål. Vispa äggen kraftigt i en stor skål. Tillsätt sedan sockret och fortsätt vispa tills smeten är ljus och pösig. Rör ner vattnet och blanda sedan i mjölblandningen. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 20 min.
Bärmousse
Gör en mousse i taget. Bägge mousserna har samma tillverkningssätt.
Blötlägg gelatinbladen. Blanda bär och socker i en kastrull och värm upp till kokpunkten. Mixa till en puré.
Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i purén. Låt svalna till strax över rumstemperatur.
Vispa grädden. Rör ner lite grädde i purén och vänd sedan ner bärsmeten i grädden.
Fyll på ett mousselager åt gången och ställ tårtan i kylen i någon timme innan du gör och fyller på nästa mousse.
För att få jämna och snygga kanter: Använd kanten till formen du bakade bottnen i och ställ overhead-film mellan kanten och tårtan.
Uppläggning
Lossa formen och OH-filmen från tårtan. Dekorera tårta med t ex färska bär eller något annat du tycker ser trevligt ut.
