Gahkku

Ett samiskt bröd även känt som Glödkaka.

Svårighetsgrad: Låg

Arbetsinsats: Låg med köksmaskin, Medel utan


Portioner: 10 kakor

Ingredienser

50 g smör
4-5 dl mjölk
1 pkt jäst
1 dl sirap
1 tsk salt
3 dl rågsikt
5-7 dl vetemjöl


Så här gör man

Smält smöret i en kastrull. Blanda i mjölken och värm till fingervarmt (37°). Ta av kastrullen från plattan, blanda i jästen och rör om tills den har löst sig.

Häll ner degspadet i bunken och blanda i sirap, salt och rågsikt. Blanda därefter i så mycket vetemjöl att degen blir fast och inte längre klibbar. Rör en stund och låt sedan degen jäsa i 40 minuter under en duk.

Dela degen i 10 lika stora delar och kavla ut degen tunt på en träskiva som är mjölad. Använd en kruskavel.

Hetta upp en gjutjärnspanna och grädda kakorna på något över medelvärme. Låt brödet få lite färg och vänd sedan med hjälp av en gaffel. Ät brödet med en smörklick när det är färdigt.

© 2020 Bakomaten. Alla rättigheter reserverade.
Skapad med Webnode Cookies
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång