Gahkku
Ett samiskt bröd även känt som Glödkaka.

Svårighetsgrad: Låg
Arbetsinsats: Låg med köksmaskin, Medel utan
Portioner: 10 kakor
Ingredienser
50 g smör
4-5 dl mjölk
1 pkt jäst
1 dl sirap
1 tsk salt
3 dl rågsikt
5-7 dl vetemjöl
Så här gör man
Smält smöret i en kastrull. Blanda i mjölken och värm till fingervarmt (37°). Ta av kastrullen från plattan, blanda i jästen och rör om tills den har löst sig.
Häll ner degspadet i bunken och blanda i sirap, salt och rågsikt. Blanda därefter i så mycket vetemjöl att degen blir fast och inte längre klibbar. Rör en stund och låt sedan degen jäsa i 40 minuter under en duk.
Dela degen i 10 lika stora delar och kavla ut degen tunt på en träskiva som är mjölad. Använd en kruskavel.
Hetta upp en gjutjärnspanna och grädda kakorna på något över medelvärme. Låt brödet få lite färg och vänd sedan med hjälp av en gaffel. Ät brödet med en smörklick när det är färdigt.