Grillade lammracks med capresepotatis
Lammracks är en av mina favoriter när det gäller lamm. Här är en enkel variant med inspiration från Italien.

Svårighetsgrad: Låg
Arbetsinsats: Medel
Portioner: 4 st
Ingredienser
Lammracks
4 st lammracks om 4 ben i
varje
1 tsk salt
½ tsk nymald
svartpeppar
Capresepotatis
800 g färskpotatis
4 tomater
2 pkt mozzarellaost
(ca 450 g)
2 tsk salt
2 dl färska basilikablad
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
Sockerärtor
1 pkt sockerärter
Vatten
Salt
Lammracks
Tänd grillen för indirekt grillning. Klotgrill med kol eller briketter ger bäst resultat.
Putsa eventuellt racksen. En liten fettkappa gör inget, den kommer att smälta bort eftersom racksen inte penslas med någon vätska.
Salta och peppra köttet.
Förbered potatisen innan du lägger köttet på grillen.
Grilla indirekt i ca 40 minuter, vänd några gånger. Jag brukar grilla ungefär 20 minuter med köttsidan upp, följt av 10 minuter med köttsidan ner och slutligen 10 minuter med benen mot eller över glöden.
Ta av köttet från grillen och låt vila inslaget i folie i ca 15 minuter.
Capresepotatis
Sätt ugnen på 250°.
Skrapa och skiva potatisen. Skivorna bör vara ca 5 mm tjocka.
Koka potatisen halvmjuk i lättsaltat vatten.
Skiva tomater och ost. Lägg potatis i en smord rostfri form, strö över 1 tsk salt, lägg tomaten ovanpå och placera osten överst.
Skala vitlöken och mixa vitlök, basilika, olivolja och 1 tsk salt.
Droppa blandningen över tomaterna och osten.
Tillaga i ugnen i ca 10 minuter medan köttet vilar.
Sockerärtor
Dra av eventuella trådar från sockerärtorna.
Lägg i lätt saltat vatten i en kastrull och koka upp.
Ta av kastrullen från plattan så fort vattnet har kokat upp och häll av.
Salta sockerärtorna lätt.
Servering
Skär itu racksen längs med benen så att du får ca 16 klubbor.
Lägg upp lammet och sockerärtorna och servera med capresepotatisen.