Lök- och kantarellgalette

Svårighetsgrad: Medel
Arbetsinsats: Låg
Portioner: 8 st
Ingredienser
Deg
3 dl vetemjöl
75 g smör
2 krm salt
1¼ dl naturell kvarg
Pensling
1 ägg
Fyllning
4 gula lökar
220 g kantareller
3 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 msk strösocker
2 msk hackad timjan
100 g naturell färskost
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Garnering
Riven Västerbottensost
Timjan
Flingsalt
Så här gör man
Mixa mjöl, smör och salt i en matberedare tills det blir smuligt. Tillsätt kvarg och mixa till en smidig deg. Platta ut degen, slå in den i plastfolie och lägg den i frysen en stund.
Sätt ugnen på 225°. Skala och skiva löken och skär kantarellerna i bitar. Fräs löken och kantarellerna på medelvärme i en stor stekpanna i ca 20 min. Löken skall bli mjuk, men inte bränd. Tillsätt vinäger, socker och timjan och fräs i ytterligare 5 minuter. Krydda med salt och peppar.
Ta ut degen ur frysen och kavla ut den till en rund cirkel ca 35 cm i diameter. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord eller en bänk, rulla upp degen på kaveln och rulla ut den på en plåt med bakplåtspapper.
Bred färskost från mitten av degen men lämna 6 cm kant runtom. Lägg på fyllningen, vik upp kanterna runtom, pensla degkanterna med uppvispat ägg och strö över osten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min tills degen fått fin färg. Garnera med timjan och flingsalt och servera.
