Miso Ramen
Ramen är en typ av Japanska nudlar med Kinesiskt ursprung och serveras i någon form av buljong med tillbehör. Buljongen eller soppan kan se ut lite hur som helst och det finns i princip inga regler huggna i sten. Jag rekommenderar varmt att spara skrov från fisk, kyckling och annat överblivet jox att koka buljong på. Det slår en buljongtärning på fingrarna alla dagar i veckan.
Här kommer dock min variant av rätten Miso Ramen, för tillfällen när man inte har någon färdig buljong att tillgå.

Svårighetsgrad: Låg
Arbetsinsats: Hög
Portioner: 4-6
Ingredienser
Sojapicklade ägg
4 ägg
6 msk japansk soja
6 msk risvinäger
2 ¼ msk strösocker
¾ msk hackad
ingefära
Ramenbuljong
3 l vatten
1-2 msk wakamealger (efter smak)
1-2 vitlöksklyftor, krossade
8-10 shiitakesvampar (torkade eller färska)
1-2 msk torkat fiskkött (alt. tärning eller fond för ½ l fiskbuljong)
1 hel kyckling
1 soppmix (1-2 morot, 1 palsternacka, 1 purjolök, rotselleri)
3 msk misopasta
1-2 msk japansk soja
Eventuellt salt
Marinad
4 msk japansk soja
2 msk mirin
½ msk sake eller
whisky (ej rökig)
1-2 vitlöksklyftor,
pressade
½ msk färsk
ingefära, riven
Övriga tillbehör
1 paket äggnudlar
2-4 pak choi (alt.
någon form av kål)
4 salladslökar
Rättika
Det här är en ganska tidskrävande rätt och inget man slänger ihop på en halvtimme. Ungefär 3-4 timmar tar det att göra buljongen ordentligt. Därför är det smart att koka egen buljong och frysa in. På det sättet kan man korta ner tillagningstiden avsevärt. Dessutom tar de sojapicklade äggen ungefär 3 dagar på sig att bli färdiga. Man kan dock servera helt vanliga kokta ägg till soppan om man vill slippa pickla ägg i förväg, men jag rekommenderar att man provar de sojapicklade dito.
Sojapicklade ägg
Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten, koka upp och låt sjuda i 3 min. Kyl äggen ordentligt med kallt vatten.
Koka upp soja, vinäger, socker och ingefära och ta av från plattan så fort det kokar (annars kan ingefäran ge en frän, besk smak). Låt svalna.
Skala äggen, lägg i en lagom stor burk (äggen ska precis få plats) och slå marinaden över. Ett tips är att skala äggen under vatten i en bunke, då det är lättare att få skalet att släppa då.
Ställ äggen i kylen och låt stå i 3 dygn. Vänd eventuellt på äggen efter 1 dygn eller 2 om de inte skulle sjunka ner och täckas av marinaden.
Ramenbuljong och marinad
Sätt ugnen på 250°.
Koka upp vatten i en stor kastrull (5 liter). Placera wakamealgerna i en stor tekula och lägg i grytan. Man kan också lägga i dem löst om man inte har en tekula, men då får man använda en hålslev senare för att ta ur algerna. Låt sjuda i ungefär 15 minuter.
Lägg kycklingen på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen i 30 minuter. Vänd på kycklingen efter halva tiden. Kycklingens skinn ska få en brun färg. Lägg ner vitlök, svamp och torkad fisk i grytan och sjud i 30 min samtidigt som kycklingen rostas.
Medan kycklingen rostas är det dags att ta sig an sopprötterna. Skrubba, ansa och hacka morötter, palsternacka och rotselleri. Skölj och rensa purjolöken och skär den sedan i bitar. Lägg allt i grytan.
När kycklingen är rostad är det dags att ta ur algerna ur grytan och lägga i kycklingen. Tillsätt misopastan och låt sjuda under lock i 1 timme. Du kan eventuellt behöva fylla på vatten om kycklingen är för stor för att flyta fritt från bottnen på kastrullen. Vänd på kycklingen efter halva tiden.
Förbered marinaden medan soppan sjuder. Blanda soja, mirin och sake i en liten skål. Skala och pressa vitlök och skala och riv ingefära. Blanda ner vitlöken och ingefäran i marinaden.
Nu borde kycklingen vara färdig. Lyft ur kycklingen ur grytan och upp på en skärbräda. Köttet ska lossna enkelt från benen. Separera köttet från resten av skrovet. Ben och skinn ska tillbaka ner i grytan. Tillsätt sojan och sjud i ytterligare 1 timme.
Skär köttet i lagom stora bitar för att kunna ätas med sked eller ätpinnar. Blanda köttet med marinaden och låt stå medan soppan kokar färdigt och du förbereder de övriga tillbehören.
Övriga tillbehör
Koka upp vatten till nudlarna om de ska kokas.
Ansa och skölj pak choi och salladslök. Skala rättikan.
Lägg pak choi i en kastrull med vatten och förväll den snabbt genom att koka upp vattnet med pak choi i och sedan hälla av vattnet. Dela din pak choi i halvor.
Skiva salladslöken och rättikan tunt.
Tillaga nudlarna efter anvisning. Det kan variera mellan tillverkare, men vanligen brukar man koka upp vatten, lägga i nudlarna och låta de antingen sjuda eller bara dra i 2-3 minuter. Häll av vattnet från nudlarna och spola dem med kallt vatten. Blanda eventuellt upp nudlarna med lite olja så att de inte klibbar ihop.
Servering
Sila buljongen och smaka eventuellt av med salt. Om du har använt färska svampar i buljongen kan du spara dem och servera med soppan.
Lägg lite nudlar i botten på tallriken, lägg på en halva pak choi och lite kyckling. Häll över buljongen och toppa med ett halvt ägg och lite salladslök. Servera med rättikan vid sidan.
Njut av smaker från Japan!