Tarteletter med bär
Efter önskemål från min faster.

Svårighetsgrad: Låg
Arbetsinsats: Låg med maskin eller elvisp, medel utan
Portioner: 6 st
Ingredienser
Mördeg
200 g smör
100 g (1 ¼ dl) strösocker
5 dl (300 g)
vetemjöl
Fyllning
12 msk Lemon Curd
ca 225 g bär, t ex
hallon och blåbär
Gelé
2 blad gelatin
1 dl hett vatten
½ dl koncentrerad
äppeljuice eller äppelmust
Mördeg
Rör smör och socker ljust och poröst i antingen en köksmaskin, med elvisp eller för hand.
Tillsätt mjölet uppmätt i halvlitersmått. Blanda i mjölet och rör tills mjölet blandats in i degen, men inte längre. Om degen känns för mjuk kan du linda in den i plastfolie och lägga i kylen i några timmar, alternativt frysen i högst 30 min.
Sätt ugnen på 200°.
Tryck ut degen i 6 stycken tartelettformar (små pajformar, ca 10-13 cm i diameter). Se till att degen är ordentligt upptryckt mot kanterna. Nagga (stick hål i degen) med en gaffel.
Grädda i 10 minuter eller tills kanterna på tarteletterna har fått en fin ljusbrun färg. Låt svalna.
Fyllning
Bred ca 2 msk lemon curd på varje botten. Placera därefter bären på curden på valfritt sätt.
Gelé
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, ca 5 min. Blanda hett vatten och äppeljuice. Lägg i gelatinet och låt det lösas upp. Låt gelén halvstelna i kyl i ca 30 min.
Skeda gelen över bären på tarteletterna och låt stelna helt i kyl i minst 1 timme.