Vinbärsmarängpaj
En god paj med sylt och maräng. Vinbären kan bytas ut mot andra bär om man vill.

Svårighetsgrad: Hög
Arbetsinsats: Medel
OBS! Du behöver någon form av dopptermometer eller motsvarande för att kunna mäta temperaturen på sockerlag.
Ingredienser
Pajskal
100 g smör
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
½ dl socker
Fyllning
4 dl röd vinbärssylt
Italiensk maräng
4 äggvitor
½ dl vatten
2 dl strösocker
Så här gör man
Sätt ugnen på 200°. Smält smör i en kastrull. Rör ner havregryn, socker och vetemjöl. Klä en rund form med löstagbar kant (ca 27 cm diameter) och tryck ut pajdegen i den. Se till att trycka upp en ordentlig kant eftersom denna gärna sjunker ihop under gräddning. Grädda pajskalet i ca 20 min. Låt svalna.
Lossa pajskalet från formen och placera på ett fat. Bred ut sylten i pajskalet i ett jämnt lager.
Lägg äggvitan i en bunke. Blanda vatten och socker i en kastrull och låt koka till 110°. Vispa upp äggvitorna kraftigt till ett fast skum och fortsätt koka sockerlagen till 121°. Du vet att äggvitan är klar när du kan vända bunken uppochner utan att den rinner ut.
Häll i sockerlagen i en tunn stråle under kraftig vispning med elvisp och vispa tills marängsmeten har svalnat. Bred den sedan över pajen och bränn av ytan med en gasbrännare. Har du ingen gasbrännare kan du också ställa pajen kort under grillelementet i ugnen.