Xanté d'Or
Konditori Vetekatten i Stockholm har en tårta som heter Xanté d'Or. Vanligtvis finns deras tårtor endast till försäljning hela och inte i bit, men vid ett tillfälle fanns av någon anledning bitar till försäljning och jag kunde prova denna tårta. Sedan började ett litet pyssel med att skapa en tårta som åtminstone är snarlik, eftersom deras recept inte är tillgängligt för allmänheten.
Efter lite experimenterande presenterar jag här en tårta i samma form, om än inte identisk i smak. Den följer den övergripande designen hos Vetekattens dito: Tårtbottnar med chokladsmak, chokladtryffel med Xanté, ljus chokladmousse, ett tunt lager mörk choklad kring tårtan som garnering och en chokladglasyr överst, accentuerad med guldflingor.
Givetvis skiljer sig tårtorna i metodik och smak, men det är tillräckligt nära för att jag ska våga kalla tårtan Xanté d'Or som hommage till originalet.

Svårighetsgrad: Medel
Arbetsinsats: Medel
Tårtbotten
75 g smör
2½ dl vetemjöl
½ dl kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1½ dl strösocker
1½ dl matgrädde
Chokladkant
100 g mörk choklad (t ex Lindt Excellence 70 % Mild)
Xantétryffel
200 g mörk choklad (t ex Lindt Excellence 70 % Mild)
1½ dl vispgrädde
2 msk honung
25 g smör
3 msk Xanté
Chokladmousse
1 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
150 g mjölkchoklad, t ex Karl Fazer Mjölkchoklad. Använd INTE blockchoklad.
Glasyr
1 dl lönnsirap
2 msk kakao
Guldflingor (finns i välsorterade konditori- och bakbutiker, exempelvis "PME Gold glitter flakes" från tantfondant.se)
Tårtbotten
Sätt ugnen på 200°.
Smörj och bröa en medelstor (24 cm) form med löstagbar kant.
Smält smöret. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver väl i en liten
skål. Vispa ägg och socker hårt i en stor skål så att smeten blir ljus och
pösig. Tillsätt omväxlande mjölblandningen och grädden. Rör ner det avsvalnade
smöret. Häll sedan smeten i formen och grädda nederst i ugnen tills kakan vid
prov med provsticka känns torr (ca 30 min). Låt svalna, ta ur tårtbottnen ur
formen och dela den sedan så att du har två tårtbottnar.
Tårtbotten
Sätt ugnen på 200°.
Smörj och bröa en medelstor (24 cm) form med löstagbar kant.
Smält smöret. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver väl i en liten
skål. Vispa ägg och socker hårt i en stor skål så att smeten blir ljus och
pösig. Tillsätt omväxlande mjölblandningen och grädden. Rör ner det avsvalnade
smöret. Häll sedan smeten i formen och grädda nederst i ugnen tills kakan vid
prov med provsticka känns torr (ca 30 min). Låt svalna, ta ur tårtbottnen ur
formen och dela den sedan så att du har två tårtbottnar.
Chokladkant
Gör en ring av overhead-film, antingen löst eller med hjälp av formkanten, och
placera den runt den understa tårtbottnen. Pensla insidan av ringen med smält
mörk choklad hela vägen ner till fatet (var noga med att se till att du har
choklad hela vägen ner, även förbi tårtbottnen) och en bit över tårtans tänkta
höjd. Pensla i flera lager. Låt chokladen stelna innan du lägger ihop resten av
tårtan.
Xantétryffel
Blanda och koka upp
grädde, honung och Xanté och ta av från värmen. Bryt ned chokladen i
gräddblandningen och rör tills den löst sig. Rör i smöret. Bred tryffeln på den
understa tårtbottnen och placera den övre tårtbottnen ovanpå. Hela detta moment
kan gärna göras en dag i förväg så att tryffeln hinner stå till sig.
Chokladmousse
Blötlägg
gelatinbladet i kallt vatten. Vispa 4 dl av grädden till ett fast skum. Koka
upp den resterande 1 dl.
Hacka och smält chokladen (om du är osäker på vilken temperatur som krävs för att smälta den på spisen, smält med vattenbad). Det är viktigt att chokladen inte blir för varm för då kan moussen skära sig. Slå den varma grädden över den smälta chokladen och rör till en slät smet.
Lyft upp gelatinbladet utan att krama ur det och tillsätt till chokladgrädden. Låt gelatinet smälta och rör ner det ordentligt så att du har en slät smet. Vänd sedan ner den vispade grädden i chokladsmeten. För att bibehålla gräddens luftighet är det viktigt att du vänder ner den, istället för att vispa eller röra, så att moussen blir fluffig.
Fyll tårtan med moussen, ställ tårtan svalt och låt moussen stelna.
Glasyr
Blanda lönnsirap och kakao i en kastrull, koka upp och vispa ihop. Låt svalna.
Häll sedan blandningen över moussen så att hela ytan täckts.
Låt tårtan stå över natten.
Strö lite guldflingor över glasyren innan servering.